SECRET SUPERSTAR “GİZLİ SUPERSTAR”







SECRET SUPERSTAR “GİZLİ SUPERSTAR”

Müslüman bir ailenin 14 yaşındaki kızı Inshia günün birinde dünyanın en iyi şarkıcısı olma hayalleriyle yanıp tutuşuyordu (Zaira Wasim). Babasının sürekli engellemeleriyle bir türlü kendini gösterememektedir. Artık umudunu kaybetmişken tanıştığı ünlü müzik direktörü Shakti Kumaar (Aamir Khan), ona kimsenin veremeyeceği şekilde cesaret verir. Ailesinden ve tüm tanıdıklarından habersiz bir şekilde, burka giyerek şarkılarını kaydetmeye ve giderek büyüyen bir hayran kitlesi kazanmaya başlayan Inshia, gizli bir süperstar olmuştur.
Konunun sinema sitelerindeki özeti bu… çok tanıdık, sıradan bir senaryo, özellikle bizim gibi hala gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar için mahalle hikayesi sanki. Fakat öyle bir işlenmiş, öyle bir oynanmış ki, 2,5 saat gözünüzü kırpmadan, sıkılmadan, düşünerek, ağlayarak, gülerek izliyorsunuz …
Birkaç hafta önce “Dangal” filmine yaptığım yorumların aynısı yapacağım. Alıştım Hint Filmlerine Aamir Khan sayesinde. Hem oyunculuğu, hem senaryoları, hem de filmi işleyiş biçimi harika…
Dünyanın bir ucunda, bizden binlerce kilometre uzakta bir ülkeyle tek ortak yanımızın dinimiz olduğunu ve orada yaşan acıların, geri kalmışlığın, şiddetin, ezilmişliğin aynılarının ülkemizde de yaşandığını düşünürsek bazı soruların cevabını almış oluruz sanırım.
Aamir Khan’ı yürekten kutluyorum, hem erkek, hem Müslüman olduğu halde, ülkesini sosyolojik açıdan bu kadar çıplak eleştirdiği, kadın haklarını savunduğu, özgürlüğün cinsiyeti olmadığını fark ettirdiği , çocukların da hakları olduğunu vurguladığı, kız çocuklarının geleceğinin yalnızca birisinin karısı olmak olmadığını bu kadar cesaretle ortaya koyduğu, bu karanlığı tüm dünyaya sinema yoluyla gösterebildiği için.
İzlerken içiniz sızlıyor, utanıyorsunuz. Yazık ki çoğu Müslüman ülkede ve artık bizim ülkemizde de kabul ettirilmek istenen; Kadın erkeğin kölesidir, evde sözü geçen erkektir, kadının tek işi ona itaat etmektir, etmediği takdirde şiddet görmek onun kaderidir. Eğer boyun eğmezseniz dışlarınsınız, bir mesleğiniz, bir beceriniz ve cesaretiniz yoksa kabullenir, yaşamınızı böyle sürdürürsünüz. Doğal olarak sizin çocuklarınız da, onların çocukları da… nesiller boyunca aynı hikayelerle tekrara gider durursunuz.
Filmde BENCE en can alıcı noktalar, annenin kızına verdiği her alandaki destek, onun isteklerini gerçekleştirebilmesi için kendisinden verdiği ödünler, göze aldıkları, kız çocuğunun o evde yaşamasına, annesi önünde  ezik bir kadın örneği olmasına rağmen hayal kurmaktan vazgeçmemesi, hayallerini gerçekleştirmek için ne kadar yaratıcı ve cesur olabileceği, kısıtlı imkanlarla, küçücük bir odadan da olsa insanlara sesini duyurabilmesi, sonunda da annesine de bu cesareti bulaştırabilmesi, onu cehennemden kurtarabilmesi.
BENCE  bir çarpıcı nokta da küçük kızın “Inshia” olan isminin, “kadın” anlamına gelmesi!!! Hangi dilde bilmiyorum ama belki de bu isim vermiştir ona bu cesareti, kadınların da hayal kurabileceği, özgür olabileceği düşüncesini…

Ve tabii küçük erkek kardeş. Evde yaşananların farkında, annesinin çektiklerini gözlemliyor, küçücük yaşında şiddete şahit oluyor, işin sevindirici yanı, babasını hiç onaylamıyor, onun gibi olmamak için, annesine ve ablasına elinden gelen desteği veriyor. Küçük kızın aynı okuldaki erkek arkadaşının da verdiği destek takdire değer gerçekten. O olmasa belki de bu serüvene hiç atılamayacaktı.
Daha söylenecek çok şey, her karesinde alınabilecek çok ders var bu filmin, en iyisi siz beni boş verin, gidip izleyin. Film sonunda da düşünün neden bizim ülkemizde böyle filmler çekilmiyor?? Sosyal içerikli filmler yapılıyor tek tük, onlar da izlenmiyor…bizim ülkemizin sorunları neden görmezden geliniyor??

Benden size bir dipnot: SECRET SUPERSTAR sanat filmi kategorisinde olduğu için fiyatı her salonda aynı ve 10TL, izlemeyen kalmasın J)) 



You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı