KİMSE SENİ ANLAMIYOR!








KİMSE SENİ ANLAMIYOR !

Kendinizi karşınızdakine anlatamadığınız zamanlar olur mu? Ya da sizi anlamadIğını veya yanlış anladığını hissettiğiniz? 

Benim sık sık olur. Tam da karmaşa ortamı yaşadığımız, zaten hiç anlamadığımız, anlaşılamadığımız bu dönemde son okuduğum kitap tam bir başucu, başvuru kitabı.

Çevirisini kuzenim yaptığı için satın alıp, okuduğum bu kitap bana kendimle yüzleşme fırsatı verdi, yanlış anlaşıldığım durumları gözden geçirmeme sebep oldu. Aynaya baktım bir nevi..

Kitabın yazarı bir sosyal psikolog, bu yüzden kitapçı raflarında çok bulunan kişisel gelişim kitaplarından farklı, bilimsel boyutta anlatılmış, bilimsel terimler ve araştırmalara dayanarak yazılmış.

Yazar ilginç hikayelerden örnekler vererek anlatıyor. Sorunu nasıl çözeceğimizi de açık ve anlaşılır tarzda paylaşıyor.

İletişim karşılıklı, tek taraflı olmuyor, karşınızdakinin de sizi anlamak istemesi, dinlemesi, yargılamadan savunmaya geçmeden ilişki kurması gerekiyor. Eğer sizin de böyle meseleniz varsa, tavsiye ederim.

Ben size kitabın içinden en basit ve aslında kitabı özetleyebilecek, hakkında bilgi verecek cümleleri seçtim. Tabii anlaşılmak ve anlamakla ilgili derdim var diyenlere, karşısındakine biraz kafa yormayı isteyenlere, gerçekten empati yapabilme becerisine sahip olanlara…



“Başkalarını ne kadar anlarsanız, kendinizi o kadar tanırsınız”

Hiç kimse açık bir kitap değildir. Şöyle gerçekten, tamamıyla ve yüzde yüz anlaşılır olabilmeniz için başkalarının doğrudan beyninize girip zihninizi okuyabilmesi gerekir.”

“Eğer çekingen ya da çevresindekilere duygu ve düşüncelerini pek belli etmeyen türden içine kapanık bir insansanız, insanlar sizin hakkınızda doğal olarak çekingen ve kapalı bir tip olduğunuz dışında pek az şey bilecektir. Buradaki tehlikeli nokta, insanların boşlukları kendilerinin doldurmasıdır. Sizde açık buldukları noktaları, kendileri doğru ya da yanlış doldurarak sizin tam bir profilinizi –muhtemelen yanlış bir şekilde- çizeceklerdir”

“İnsanlar sizi “idrak” edebildiklerinde ve size uygun fırsatları ve desteği sağladıklarında hayat kesinlikle çok daha kolay ve yaşamaya değer olur”

“Eşler arasında da önemli algı farklılıkları bulunur. Ne kadar ilginçtir ki; aynı zamanda bu farklılıklar oldukça da baştan kestirilebilir niteliktedir”

“Davranışlarımız her zaman yoruma tabidir”

“Etrafımızda olup biten o kadar çok şey var ki, görmemiz, anlamamız ve harekete geçmemiz gereken onca şey arasında tüm dikkatimizi herkese ve olaya önyargısız olarak vermemiz mümkün olamıyor”

“Sizi gözlemleyenler bilişsel cimrilerdir (siz de öylesiniz)!”

“Kırk yaşına gelseniz de anne babanızın size hala on iki yaşındaymışsınız gibi davranmasının temel nedeni öncelik etkisidir. Onların gözünde siz hala sizi ilk görüp tanıdıkları kişisinizdir –masum, tecrübesiz ve biraz da enayi-“

“Stereotipler, kafamızda oluşturduğumuz nisan kategorileri hakkındaki inançlarımızdır ve insanları cinsiyet, ırk, cinsel tercih, etnik köken, meslek ve sosyoekonomik durum gibi pek çok açıdan sınıflandırırız”

“İnsanları bazen yüz hatlarına göre bile sınıflandırdığımız olur ve bunun sonuçları ise hayret verici olabilir”

“Hayatımızı kolaylaştırmak için bilinçaltımızla kullandığımız basit bir varsayım daha vardır: Başkaları da benim gibi düşünüyor ve benim hissettiklerimi hissediyor”

Ayrıca kötü huylarımız ve hatalarımızın evrensel olduğunu düşünme eğilimimiz vardır ki bir de bunların oldukça normal şeyler olduğuna inanırız.”

“Daha yeni tanışıyor olsanız bile bir insanla ilişkiye asla sıfırdan başlayamazsınız”

“Bir düşünün: Dışa dönük insanlar hep mi dışa dönüktür?”

“.. hiç çekinmeyin, üzgünüm deyin. Bundan ancak daha güzel şeyler doğar”

“Bir başkasının hakkınızda ilk karar vereceği şey güvenilir olup olmadığınızdır –kabaca dost musunuz yoksa düşman mı?”

“Atlar her zaman gösterdiklerinden çok daha fazlasını anlar.”

“Güçlü insanlar kendilerini daha güçlü hissettikleri insanlara karşı sorumluluk duyar.”

“Güç dinamiktir ve sürekli değişir.”

“Özsaygı, insanın kendisiyle ilgili tüm olumlu ve olumsuz değerlendirmelerinin toplamıdır.”

“Yaş aldıkça ölümlü olduğumuza dair emareler kendini göstermeye başlar.“

“Yaşlandıkça elimizdekilere daha çok tutunmak ister, bizim için çok şey ifade eden veya sahip olmak için çok çalıştığımız şeylere daha çok sarılırız.”

“Biriyle iletişim kurarken kilit nokta, doğru motivasyon dilini kullanmaktır.”

“Duyarlı olup ihtiyaçlara cevap vermek çocuğun her mızmızlanmasında ona müsamaha gösterip her istediğini yapmak değildir.”.

“Kaygılı bağlananlar daha önce terk edilme acısını tatmışlardır, dolayısıyla da bunun tekrar başlarına gelebileceğini gayet iyi bilirler.”

“Bir izlenimi değiştirmek istiyorsanız, kanıtlarınız da bol olmalıdır.”

“Genelde kendilerinin adil ve önyargısız olduklarını düşünmek insanların hoşuna gider.”

“Genelde insanlar onlara yapıştırılan etiketlere ayak uydurmaya gayret ederler.”

“İnsan içinde derin ve temel bir önceden bilme ve kontrol etme arzusu taşır.”

“Kontrol duygusunun büyük bölümü neler olacağını kestirebilme yeteneğinden gelir.”

“Romantizm insanların birbirlerini fazla iyi tanımaları yüzünden ölmez ama ortaklaşa bir şeyler yapacaksak birbirimizi çok çok iyi tanımamız gerekir”

“Üzerinde biraz daha düşündüğünüzde göreceksiniz ki özür dileme konusunda genellikle bayağı kötüyüzdür”.

“Siz başkalarını gerçekten anlayamazken onlardan sizi doğru anlamalarını beklemek pek adil değildir”

“Önyargıların farkına varmak önyargılarımızı azaltmayı ya da kökünü kurutmayı kolaylaştırır.”

“İnsanlar hakkında karar vermek aceleye gelmez.”.


“Bazen hakkınızda algı oluşturan kişi sizinle ilgili asıl gerçekleri de görüyor olabilir ve bu durumda at gözlükleriyle dolaşan kişi siz oluyorsunuz demektir.”.

“İnsanın kendini gerçekten iyi tanıması sandığınızdan da zordur.”

“İnsanlar karmaşık yaratıklardır ve sözleriyle yaptıkları belirsizlikle yoğrulmuştur, bulmaca gibi örgüleri yorumlara açıktır.”.

“Eğer ya olduğunuz gibi görünmek ya da görünmek istediğiniz gibi olmak istiyorsanız, insanlara bu konuda yardım eli uzatmanız gerekecek”.







You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı