CIRCLE





CIRCLE 

Başrollerinde Tom Hanks ve Emma Watson’ın yer aldığı “The Circle Dave Eggers” kitabından beyazperdeye uyarlanan film günümüz sosyal medya ve dijital hayat ve teknolojinin hayatımızı nasıl etkilediğini anlatan çarpıcı bir film, gerçekten ben çarpıldım.

Harry Potter dizilerinde seyrettiğimiz küçük kız büyümüş, genç kız olmuş ve Hollywood Yıldızları adayları arasında girmiş. Vizyonda olan ardı ardına seyrettiğim ikinci Emma Watson fimi. Bence bu, onun başarısını ve alandaki yerini anlatması açısından önemli.

 “Mae (Emma Watson) dünyanın en büyük ve en güçlü teknoloji ve sosyal medya şirketi için çalışmaya başladığında, bunu hayatının fırsatı olarak görür. Genç kadın bu fırsatı iyi değerlendirmeye kararlıdır. Şirkette azmi ve başarısı ile yükselirken şirketin kurucusu Eamon Bailey (Tom Hanks) tarafından mahremiyet, etik ve nihayetinde kişisel özgürlüğünün sınırlarını zorlayan çığır açıcı bir deneye katılmaya teşvik edilir. Ancak deneye katılımı ve aldığı her karar, arkadaşlarının, ailesinin ve insanlığın hayatını ve geleceğini etkilemeye başlayacaktır. Filmin konusu sosyal medyadaki beyazperde sitelerinden birinde böyle anlatılmış. 

Sıradan ve sınırlı bir yaşamı olan genç bir kızın, büyüleyici bir kampüste, olağanüstü imkanlarla, istediği her şeye her an ulaşabilme imkanı sunan, teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı bir şirkette çalışmasıyla kabuğundan çıkması, sahip olduğu imkanlara ve bu kadar popüler olması sonucu ayağının yere basmaması doğal tabii… Güzel başlayan her şeyde olduğu gibi, olumsuz yanları ortaya çıktıkça, yaşamımızın ne kadar kontrol altına alındığını fark ettikçe, başkasınınmış duygusuna kapıldıkça artık o muhteşem dediğimiz hiçbir şeyin önemi kalmıyor, hatta onun bizi hasta ettiğini, ne kadar zarar verdiğini fark ettiğimizde kaçmaya, ondan uzaklaşmaya çalışıyoruz.

Bugün sosyal medyadaki durumumuz öyle değil mi, herkes herkesi seyrediyor, başkalarının hayatına muadil oluyoruz,  kimlik numaramızı verip, bir tıkla alışveriş yapıp, parasal tüm işlemlerimizi halledebiliyoruz, ama sahip olduğumuz mahremiyeti başkasının ellerine bırakıyoruz.

“CIRCLE”, Türkçesi daire, halka, yuvarlak, çember anlamına geliyor. Gerçekten daire, çember, içinde dönüp durduğumuz bir halka, yaşadığımız şu dünya. Kısır döngü tam olarak. Kendini sıyırabilen, daha doğal, teknolojiden uzak, mümkün olduğunca ilkel yaşayan sınırlı sayıdaki insanların ne kadar şanslı olduğunu düşündüm salondan çıkarken.

Seyredip, sorgulanması gereken bir film bana göre. İzlerken sıkılmadım, bazı sahnelerde söylendim, çıktığımda düşünüyordum… eee bir filmden daha ne beklenir, keyifli bir Pazar geçirdim. 




You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı