EGE’NİN KÜÇÜK, ŞİRİN KÖYÜ… BARBAROS







EGE’NİN KÜÇÜK, ŞİRİN KÖYÜ… BARBAROS

Barbaros köyünde doğmuş eniştem. Askeri okuldan mezun olduktan sonra eğitim için geldiği İstanbul’da teyzemle tanışmış. Evlenmişler, görevi dolayısıyla sonra da şehir, şehir dolaşmışlar birlikte. Emekli olduktan sonra İzmir’e yerleştiler. Son birkaç yılını da pek çok kişinin hayalini gerçekleştirerek doğduğu köyde Urla’ya bağlı Barbaros’ta yaşamını sürdürüyor. Teyzemle birlikte bahçeli bir köy evindeler artık… Tavuk yetiştiriyor, bahçede kedileri besliyor, ağaçtan badem topluyor, kışlık odun kırıyor…

İki kez ziyaret ettiğim bu köye bayıldım. Hastanesi, eczanesi, sağlık ocağı yok ama bir kütüphanesi ve kültür merkezi var. Cumhuriyet döneminden kalan hükümet konağını kültür merkezi yapmışlar. İçinde bir de cafe var… Mutlaka gezilesi bir yer.

Dünyanın hemen her yerinden toplanmış doğal taşlar, bu taşlarla yapılan güzel ürünler, çeşitli müzik enstrümanları, eski eşyalardan döşenmiş bu kültür evi gerçek bir ev… mutfağı var, gözleme, katmer yiyebilir, bahçesinde çay, ayran, limonata ne isterseniz içebilirsiniz gönül rahatlığıyla, ev ortamında.

Bayramda uğradığımızda burada akşam için düğün hazırlıkları vardı. Şaşırdık, yabancılar bizden akıllı denir ya halk arasında işte öyle gerçekten… yabancı bir çiftin düğünü varmış akşam. Bahçe süsleniyor, masalar kuruluyordu. En etkileyici olan da, çocuklara ayrı bir masa hazırlanmış, aynı özen onlara da gösterilmiş. Bizim yeni keşfettiğimiz çocuğa verilmesi gereken önem, onlarda içselleşmiş.

Köyde gezerken karşılaştığım eski evlerden birinin cafe hali ve  duvarındaki “Frida” günün sürpriziydi J

Barbaros köyünün gelenekselleşmiş OYUK FESTİVALİ var. Köy halkının eski kıyafetleriyle giydirilen oyuklar çok yaratıcı ve eğlendirici gerçekten. Köyün girişinde sizi karşılıyorlar ve hemen her köşe başında farklı konseptte sizi seyrediyorlar.

Bir aile işletmesi olan köy kahvesi köyün tam ortasında. Renkli su kabaklarıyla süslenmiş tavanlarıyla köyün sosyal mekanı, buluşma yeri. Büyük bir mutfağı var. Çay, kahve, çeşitli içecekler yanında, yöresel yemekler de pişiriliyor.


Dizi çekimlerinin yapıldığı, arkeoloji ve mimarlık öğrencilerinin sıkça ziyaret ettiği bu köydeki taş evleri, sokakları, oyukları görmek, birkaç saat huzurlu, keyifli vakit geçirmek, az kalan gerçek köy hayatını yaşamak isterseniz yolunuzu mutlaka buradan geçirmenizi tavsiye ederim.










You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı