URLA








URLA

Son yıllarda her yaz birkaç gün de olsa gittiğim Urla’ya 2 günlüğüne uğradım geçen bayram. İskeleye geldiğimde kendi semtime gelmişim gibi oldum. İskeledeki meşhur cibörekçide, denizin dibindeki balıkları seyrederek ettiğimiz kahvaltı huzurun gerçek adıydı…

Yıllardır Urla’da çalışan ve yaşayan kuzenim dolayısıyla çok kadın tanıdım orada. Esnaf, doktor, eczacı, öğretmen, ev hanımı… pek çok güzel ve başarılı kadın. Hepsi duyarlı, hepsi dayanışma içinde. Kimi evli, kimi boşanmış, kimi hiç evlenmemiş, kimi çocuğuna, kimi hasta yakınına, bakıyor, kimi sağlık sorunlarıyla uğraşıyor. Kimi yalnız, kimisi eşiyle çalışıyor, ya da evde çocuklarıyla hayat mücadelesi veriyor ama her türlü zorluğa rağmen hepsi güleç, yaşamın tadına varıyor.

Urla belediyesi kadınlara kapalı Pazar yeri vermiş, ismini de KADIN PAZARI koymuşlar. Kadınlar marifetlerini sergiliyor bu tezgahlarda hem de para kazanıyor. Yumurta, bal, reçel, peynir, tatlılar, börekler, çörekler ne yemek istersen var çeşit çeşit yöresel. Kendi diktikleri elbiseler, ördükleri patikler, şallar, yaptıkları çantalar, bezden bebekler, etekler, boyadıkları tepsiler her biri sanat eseri, her biri el emeği.

Urla, geniş ana caddeleri, hastanesi, belediyesi, tapu dairesi, Anadolu lisesi, sağlık merkezi, geniş caddeleri, tüm banka şubeleri, butikleri, adım başı bulunan lokantaları ile küçük bir şehir gibi, bir yandan da dar sokakları, eski kerpiç evleri, bahçede yapılan kahvaltıları, komşudan komşuya giden ikramlıklarıyla da Egenin bir köyü adeta. Burada deniz kenarında çay içip, balık ekmek keyfi yapabilir, Çınar altındaki kahvede kahve içebilir, biraz ileride muhteşem katmer ve damla sakızlı muhallebi ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz. İskelede lüks restaurantlar da var, salaş çay bahçeleri de… en çok dikkatimi çeken küçük kır kahveleri. Kadın erkek istediğiniz gibi oturup, fırından aldığınız taze simit ya da böreklerle kahvaltı edebilirsiniz. Ayrıca dikkatimi çok çeken başka şey de burada ekmek fırınlarının bolluğu, ekmeklerin ve ekmek dışındaki ürünlerin tazeliği, çeşitliliği. Algıda seçicilik herhalde J  insan ne yiyeceğine karar veremiyor.

Burada ilk kez gördüğüm ve tadına baktığım dondurmalı enginar tatlısına bayıldım. Enginarın üstüne dondurma ve havuç reçeli konularak sunuluyor. Eğer uğrarsanız 14metrekare isimli, ondört metrekare olan cafe’de bunun tadına bakmanızı öneririm. Ayrıca ev yapımı limonata ve karadut şurubu gerçekten harikaydı.

Urla’da seralar da var, hayvan çiftlikleri de ama en dikkat çekici enginar çiftlikleri...  Enginar mevsimine denk geldiyseniz bolca alabilirsiniz. Hemen her yerde satılıyor.


Eskiye göre daha kalabalıklaşan, İstanbul’dan çok göç almış Urla’da kalabileceğiniz çok güzel butik oteller, pansiyonlar var. İskele meydanından kalkan günlük tekne turlarına katılarak koyları gezebilir ya da plajlarında güneşlenerek Ege’nin güzel denizinin tadını çıkarabilirsiniz. Akşamları çok yakın olan Çeşmealtı gece pazarından alışveriş yapabilir, sahilde gezerken meşhur dondurmacısındaki çeşitli dondurmalardan alabilir, deniz kıyısındaki lokantalarda midye dolma, balık, deniz ürünlerinin hemen her çeşidini bulabilirsiniz.









You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı