MAYIS BÖCEĞİ





MAYIS BÖCEĞİ

Geçenlerde aklıma geldi, Mayıs Böceği… Mayıs ayı, bahar mevsimi, zaman geçiyor diye düşünürken düştü aklıma hiç yoktan.

Duymuştum ama hakkında bilgim yoktu doğrusu. Küçük bir araştırma yaptım ki, bu böceğin erginleri nisan ve mayıs ayında çıkıyormuş. Güneş battıktan sonra ağaçlar üzerine konarak yaprak ve çiçekle besleniyor. dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını toprağın 15-25 cm derinine bırakıyorlarmış. Çıkan larvalar ot köklerini kemirdiklerinden dolayı bitkilerde önemli zarara yol açabiliyor hatta bitki ölüyormuş. Bu nedenle zararlı bir böcek özellikle tarımla uğraşanlar için.

Gülümsedim kendi kendime dedim ki bizim de hayatımızda var böyle Mayıs Böcekleri… ismini duyduğumuzda hoşumuza giden, sevimli gözüken ama bizi içten içe kemiren, bu yolla beslenen. Biz yok oldukça o var olan, bizim acımızı yaşam kaynağı yapan.

Bu güzel bahar ayında, yaza girmek üzere olduğumuz şu güzel günlerde hayatımızdaki zararlılardan kurtulup, yaşamın tadını çıkaralım. Bize kalanların değerini bilip, tüm vaktimizi ve enerjimizi onlara harcayalım.

Sevmem ben “değmiyormuş” demeyi. Kime neyin değip, değmeyeceğine karar vermek bizim haddimize değil derim hep... bazen değmediğini, karşımızdakinin hiç hak etmediğini bile bile yapıyoruz, değer veriyoruz. Biz bu emeği harcıyorsak, bizim hayatımıza girmişse her kimse kim… olması gerekiyormuş da oluyormuş diye bilirim. Hesapsızca  bağlanan, elimden geleni yapanlardanım. Giden gidiyor zaten, sen istesen de istemesen de, değse de, değmese de.

Gelin bu Mayıs ayında biz gönderelim… yaşamımızda varsa bize zarar veren böcekler onlarla mücadele edelim. Bitki bizsek eğer, köklerimizi kurutmalarını, bizimle beslenerek büyümelerini engelleyelim. Değmeyenleri düşünmeyi bırakıp, değenlere yoğunlaşalım, dışarı verecek tek bir çiçeğimiz varsa bile işte onun için ayakta kalalım.


You Might Also Like

1 yorum

  1. O mayıs böceklerininde bence bir anlamı olmalı hayatımızda yoksa yaradan niye yaratsın? Belki sabrı öğretiyorlar, belki dayanma gücünü, belki insanları tanımamızı,belki seçici davranmayı, belki kima güvenmeyeceğimizi.......

    28 Mayıs 2016 00:13

    YanıtlaSil

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı