COLD MOUNTAIN – SOĞUK DAĞ






COLD MOUNTAIN – SOĞUK DAĞ
Bu aralar akşamları evde sinema keyfi yapıyorum, birkaç yıl önce seyrettiğim filmleri tekrara dönüyorum. Dün akşam seyrettiğim Nicole Kidman ve Jude Law’ın başrolünü oynadığı “Cold Mountain-Soğuk Dağ” idi.

Filmin Konusu; Amerikan İç Savaşı sona erdiğinde, yaralı bir asker sevdiği kadına ulaşmak için yolculuğa başlar. Yaralı bir asker olan Inman, sevdiği kadın olan Sara'ya ulaşmak için oldukça uzun bir serüvene atılır. Inman, sevdiği kadın olan Ada'ya doğru yol alırken, Ada babasının çiftliğinde yeniden düzeni sağlamaya çalışmaktadır. Ada bu düzeni sağlamaya çalışırken savaş sonrası her şeyin değiştiğini görür. Ve kendisi her ne kadar istemese de bu yenidünyayla ve düzeniyle yüzleşmek zorundadır.

Yukarıdaki paragraf sinema sitesinin filmi anlattığı bölüm. Benim filmden aldığım ise; sadece kısa bir süre birlikte olup, çok az şey paylaşıp, bir ömür birinin hayatında kalabilirsin, ve hayat boyu ümitsizce de olsa onu bekleyebilirsin. Uğruna çok savaş verip, umudunu yitirmeden bekleyip, kavuştuğun anda onu kaybedebilirsin.  Ama onunla geçirdiğin zaman, hatıralar, o özel anlar, ya da sana bıraktığı bir hatıra tüm yaşamını doldurur, yanındaymış gibi hissettirir.

Çok uzun bir film ama tek sahne gibi gözünüzü kırpmadan seyrediyorsunuz. Savaşın anlamsızlığını, yaşananların iğrençliğini, kölelik zihniyetinin acımasızlığını,  erkeklerin kadınlar üzerindeki baskısını, güçlünün, güçsüzü ezişini kınayarak izliyorsunuz ama şahit olduğunuz aşka da özenip, saygı duyuyor, içinizdeki masum duyguların hala ölmediğine şükrediyorsunuz.


Her şey gibi bu romantik ilişkilerin bittiğine, her şeyin maddeyle ölçüldüğüne, insanların aşk dediklerinin “show”dan başka bir şey olmadığına, emeğin, gayretin enayilik diye adlandırıldığına, biri biter biri gelir aman ölümlü dünya diye kendini kandırdığına şahit olduğumuz bu dönemde, bu film öyle iyi geldi ki… Eskide de kalsa,   hayal de olsa iyi ki yapılmış bu filmler, iyi ki yazılmış bu hikayeler.. Kalbimizin ısıtıyor, bize insanı hatırlatıyor …


You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı