KINA GECESİ ♥








KINA GECESİ
“Osmanlı'da kına gecesi geleneği
Eskiden düğün eğlenceleri, pazartesi günü çeyizin damat evine gönderilmesiyle başlardı. Çeyiz alayının önünde ise kumaşlar, meyve ve ağaçlarla hazırlanmış çeşitli süsler bulunurdu. Salı günü gelin hamamı yapılır; ardından çarşamba gecesi kız evinde bir kına gecesi düzenlenirdi. Kına gecesinde gelin, genç kızlar ve yengeler bindallı ismi verilen kadife elbiselerden giyerlerdi ve gelinin yüzüne pullu ve kırmızı bir duvak örtülürdü. Kına tepsisi, üzerine dikilen iki mum ile birlikte damadın akrabaları tarafından kız evine getirilirdi. Misafirler geldikten sonra kayınvalide, getirdiği ipek kumaşı kendi önüne serdirirdi. Gelin ve arkadaşları, ellerine birer yanan mum alır ve dolaşarak davetlileri ziyaret ederdi. Gelin, kayınvalidenin serdiği ipek yolluk üzerinden geçerek elini öpmeye gelirdi. Misafirlere kuru yemiş, çörek, badem şekeri gibi ikramlarda bulunulurdu. Ardından kına gecesine özgü türküler söylenir ve gelin ağlatılmaya çalışılırdı. Gelinin ağlamasının bereket getireceğine inanıldığı için ağlamayan gelinler ayıplanırdı. Gelinin türkülerle ağlatılmasının üzerine gelin bir yastığa oturtulur ve kayınvalidesi avucunun ortasına kına yakarak bir altın yerleştirirdi. Gelinin bu altını uğur ve bereket getirmesi için saklaması gerekirdi. Evlenmek isteyen diğer genç kızlar da kısmetleri açılsın diye kendi ellerine kına yakarlardı. “ (Not:elithotel.blog.com dan alınmıştır).





Geçtiğimiz yaz düğün etkinliklerinin dolasıyla katıldığım kına geceleri oldukça fazlaydı. Kimi aileler için tüm bu kutlamaların hiçbir önemi olmasa da bazıları geleneksel, seviyorlar törenleri, eğlencenin her halini…
Kına gecelerinin ismi zamanla bekarlığa veda partileri adını alsa da, hala sürmekte. Dünyanın geriye gittiği, geleneklerin gözde olduğu günümüzde, gittiğim bir “kına gecesi”nde düşündüm. Nedir bunun başlangıcı, günümüze kadar gelme sebebini. Küçük bir araştırma yaptım, her toplumda farklı tabii ki bu ritüel. Bugünlerde yapılanlar Hint ve Osmanlı adetleri karışımı sanki?? Osmanlının kültürümüze en yakın olduğunu var sayarak, rastladığım bir blog açıklamasını yazımın girişinde sizinle paylaştım.
Bana göre kına gecesi anne-baba evindeki son gece, doğup büyüdüğü evin kızı olmaktan çıkıp, kendi evinin hanımı olmaya ilk adım, bir veda gecesi aslında. Kına yakıldıktan sonra, anne kızın kucaklaşmasını izlerken gözlerim doldu. Gözümün gönünden geçti çocuklukları, ergenlikleri, bir daha hiç yaşanmayacak anılar,,, Çocuklarımız, -kızlarımız- bize misafirler aslında. Toplumsal kaygılardan kurtulup, onları değiştirip, -geliştirmek- için yaptığımız mücadeleyi bırakıp, iyi bir ev sahibi olmayı başardığımızda ilişkilerimiz çok daha güzel olacak, birlikte geçirdiğimiz anılara baktığımızda daha çok gülümseyeceğiz, yaşamın bundan sonraki döneminde onlarla çok daha iyi ilişki kuracağız eminim J
Not.görsel “123RF.com” alınmıştır

You Might Also Like

0 yorum

Mesajınız için teşekkürler...

Flickr Images

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı